| Het Sweelinck Monument

Op initiatief van Harry van der Kamp heeft het Gesualdo Consort Amsterdam voor het eerst in de geschiedenis het complete vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck opgenomen en uitgebracht op CD. Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) wordt beschouwd als de grootste componist die Nederland ooit heeft voortgebracht.

Vele Nederlanders kennen zijn gezicht, al was het maar omdat zijn portret vóór de introductie van de euro het bankbiljet van 25 gulden sierde. Een groot Nederlander, deze in Deventer geboren Amsterdammer, vanaf zijn 15e (!) tot zijn dood in 1621 organist van de Oude Kerk in de hoofdstad.

Hij schreef een monumentaal oeuvre aan vocale muziek, waaronder een complete meerstemmige zetting van alle 150 Psalmen. Door het ontbreken van opnames is deze muzikale schat uit de Gouden Eeuw tot nu toe slechts ten dele en aan weinigen bekend. Met het Het Sweelinck Monument heeft Harry van der Kamp een belangrijk stuk Nationaal Cultureel Erfgoed aan de vergetelheid ontrukt.

De uitvoering van dit omvangrijke project door het Gesualdo Consort Amsterdam staat borg voor een exemplarische publicatie van Sweelincks kleurrijke vocale oeuvre, dat tot nu toe slechts gedeeltelijk te beluisteren viel. Ongeveer 20% is ooit, her en der verspreid, opgenomen. Het totale overzicht ontbreekt, hoewel de volledige werken reeds geruime tijd beschikbaar zijn in de uitgave van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis (KVNM).

Het Sweelinck Monument is verschenen in een luxe, gelimiteerde, exclusief Nederlandstalige boek-cd uitgave (6 boeken, 17 cd’s) bij het Spaanse label GLOSSA. De fraai vormgegeven boekwerkjes bevatten naast de cd’s, alle vocale teksten met vertaling, en zowel musicologische als cultuurhistorische artikelen van gespecialiseerde auteurs. Voor het eerst in de geschiedenis is het nu mogelijk alle vocale werken van Sweelinck op cd te beluisteren. De opnames zijn een co-productie van de Stichting Jan Pieterszoon Sweelinck en de NPS Radio (tegenwoordig NTR Radio).

In Nederland wordt deze speciale editie uitgebracht in drie afdelingen: Deel I De Wereldlijke Werken (3 cd’s), Deel II De Psalmen (12 cd’s), Deel III De Cantiones Sacrae (2 cd’s)

Het eerste deel van Het Sweelinck Monument, De Wereldlijke Werken (3 CD’S), werd bekroond met de EDISON KLASSIEK 2009 en genomineerd voor de MIDEM CLASSICAL AWARD 2010 (categorie Oude Muziek). Deze bijzondere en unieke uitgave is inmiddels bekroond met twee Edisons Klassiek. In 2009 viel het eerste cd-boek uit de serie, De Wereldlijke Werken, in de prijzen, terwijl in 2011 in de categorie ‘Het Document’ de gehele serie werd gelauwerd. In oktober 2010 werd Het Sweelinck Monument gepresenteerd aan Koningin Beatrix in de Oude Kerk te Amsterdam, Sweelincks enige en levenslange werkplek, en ook zijn laatste rustplaats. Bij die gelegenheid werd Harry van der Kamp benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Gaat u voor meer informatie naar de speciale website voor dit project: www.jpsweelinck.nl
Klik hier om Het Sweelinck Monument te bestellen