MADRIGALIST
Harry van der Kamp (bas) studeerde zang aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium bij Elizabeth Cooymans en Max van Egmond. Hij volgde cursussen bij Alfred Deller, Pierre Bernac en Felix de Nobel. Vanaf 1974 studeerde hij bij Herman Woltman. Hij behoorde tot de ‘founding singers’ (in 1970) van het internationaal bekend geworden Cappella Amsterdam onder leiding van Jan Boeke, die hem op onvergetelijke wijze liet kennis maken met Jan Pieterszoon Sweelinck. Vervolgens was hij 20 jaar in dienst van het Nederlands Kamerkoor (1974-1994) en als artistiek adviseur van dit gezelschap (1980-87) introduceerde hij er veel nieuw repertoire en nieuwe dirigenten onder wie Eric Ericson, Uwe Gronostay en Tönu Kaljuste.
Harry van der Kamp geniet wereldwijde bekendheid als bas-bariton in de barokwereld. Van New York tot Peking trad hij in zijn vijfendertigjarige carrière op met alle leidende specialisten op dat gebied zoals Nicolaus Harnoncourt, John Elliott Gardiner, Gustav Leonhardt, Franz Brüggen, Ton Koopman, William Christie, Sigiswald Kuyken, Jos van Immerseel, Philippe Herreweghe, Hermann Max etc. Hij is een van de meest vooraanstaande ensemble-zangers in Europa; hij heeft opgetreden met het Hilliard Ensemble, Huelgas Ensemble, Capella Ducale, Les Arts Florissants en is een regelmatige gast bij Collegium Vocale Gent en het Bremer ensemble ‘Weserrenaissance’.
OPERA
Als operazanger zong hij 30 rollen in opera’s van Monteverdi, Cavalli, Landi, Cesti, Rameau, Sacrati, Keiser, Händel, Mozart, overal in Europa en Amerika. Hij zong recentlijk de rol van Lycomede in Händels Deidamia tijdens de Händel Festspiele te Göttingen en Seneca in Monterverdi’s L’incoronazione di Poppea tijdens het Early Music Festival te Vancouver, Canada. Bij de Nederlandse Opera werkte hij mee aan producties van Monteverdi’s Orfeo en L’incoronatione di Poppea als ook aan moderne producties als A King Riding van Klaas de Vries, Rêves d’un Marco Polo van Claude Viviers, Alice in Wonderland van Alexander Knaifel (beide geregisseerd door Pierre Audi) en Rage d’Amour van Rob Zuidam. In 2007 maakte hij deel uit van het grootse Monteverdi-project van De Nederlandse Opera, waarin alle Monteverdi-opera’s, geregisseerd door Pierre Audi, in één maand werden uitgevoerd.
CD-OPNAMEN
Hij heeft meer dan 120 cd-opnamen op zijn naam staan, w.o. Haydns Paukenmesse en Nelsonmesse, alle Schubert-missen, Mozarts Requiem, Verdi’s Requiem en Haydns Schöpfung (door de BBC in 1995 uitgeroepen tot beste opname van dat werk), Händels Orlando o.l.v. William Christie, Mozarts Le Nozze di Figaro en Don Giovanni o.l.v. Sigiswald Kuyken, en Die Zauberflöte o.l.v. Ton Koopman, Monteverdi’s Il ritorno d’Ulisse in patria en L’incoronatione di Poppea o.l.v. Alan Curtis, Francesco Cavalli’s Giasone o.l.v. René Jacobs, Stefano Landi’s La morte d’Orfeo o.l.v. Stephen Stubbs, Reinhard Keisers Masaniello furioso met Thomas Alberts Fiori Musicali, Ezra Pounds Testament de François Villon o.l.v. Reinbert de Leeuw en Stephan Wolpes Zeus und Elida o.l.v. Werner Herbers; Met Gustav Leonhardt, Franz Brüggen en Thomas Albert maakte hij opnamen van Johann Sebastian Bachs oratoria en cantates. Voor het Sony Vivarte label nam hij een solo cd op met 17e-eeuwse Duitse bas-cantates van Bruhns, Tunder, Johann Christoph Bach, Schütz, Buxtehude en Rosenmüller. Talrijke andere grote monologen en solocantates uit de 17e eeuw verschenen bij Teldec, Astrée, CPO, Capriccio, Accent, Sony, begeleid door Gustav Leonhardt (Purcell: Awake and with attention hear, Evening Hymn, etc), Andrew Lawrence King (Purcell: Begin the song), Stephen Stubbs (Monteverdi: Io nell’otio nacqui, Landi Superbi colli, Mazzocchi Padre del ciel), Hermann Max (J.C.F. Bach Pygmalion), Musica Fiata (Förster: Dialogen en Oratoria, Rosenmüller: Domine ne in furore tuo). In 2008 was hij Grammy-genomineerde voor zijn vertolking van Aegée in de opera Thesée van Lully.
GESUALDO CONSORT AMSTERDAM
Met zijn eigen Gesualdo Consort Amsterdam, dat hij oprichtte in 1984, trad hij op in Europa en Amerika met revolutionaire werken van de 16e tot de 20e eeuw. In het opnamebeleid van het Gesualdo Consort Amsterdam wordt veel belang gehecht aan repertoire dat op cd nog niet te beluisteren is. Zo werden de complete Lamentationes Jeremiae Prophetae van Emilio de Cavalieri (c1550-1602) als wereldpremière uitgebracht en vormt Scipione Lacorcia’s (fl1590-1620) derde madrigaalboek het centrum van een wereldwijd geprezen cd onder de titel Musica Vulcanica (Edison nominatie 2007). De cd-opname van Gesualdo’s eerste drie madrigaalboeken werd door The Gramophone een mijlpaal in de Gesualdo-discografie genoemd. Een wereldpremière van werken van C.Ph.E. en J.S. Bach kreeg de Echo Klassik Preis 2006.
JAN PIETERSZOON SWEELINCK
Met zijn Gesualdo Consort Amsterdam heeft Van der Kamp een lang gekoesterde wens ten uitvoer gebracht: het documenteren, opnemen en uitgeven van het complete vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck. Het Sweelinck Monument, een nationaal monument in muziek, is nu verschenen in een luxe, exclusief Nederlandstalige boek-cd uitgave (17 cd’s verdeeld over 6 boeken) bij het Spaanse label GLOSSA. Van der Kamp heeft deze muzikale schat uit de Gouden Eeuw eindelijk hoorbaar gemaakt. Het eerste deel van Het Sweelinck Monument, De Wereldlijke Werken (3 CD’S), werd reeds bekroond met de Edison Klassiek 2009 en genomineerd voor de Midem Classical Award 2010 (categorie Oude Muziek). Op 20 oktober 2010 overhandigde Harry van der Kamp het eerste exemplaar van Het Sweelinck Monument aan Koningin Beatrix tijdens een grootse bijeenkomst in de Oude Kerk van Amsterdam. Bij deze gelegenheid werd hij tevens benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
In dezelfde maand werd Van der Kamp en zijn ensemble de VSCD Klassieke Muziekprijs 2010 toegekend voor de ‘meest indrukwekkende prestatie van een (klein) ensemble’.
Als dirigent leidde hij projecten met de Kapel van de Lage Landen en Cappella Amsterdam. Het Nederlands Kamerkoor dirigeerde hij in het Festival Oude Muziek Utrecht en het Bremen Musikfest met een Maria Vesper van Alessandro Scarlatti.
Harry van der Kamp bekleedt een professoraat aan de Hochschule für Künste te Bremen. Hij was gastprofessor aan de Sibelius Academie Helsinki en besteedt regelmatig tijd aan werkzaamheden voor masterclasses (o.a. Koninklijk Conservatorium te Den Haag, de Sommerakademie in Neuburg an der Donau) en jury’s (o.a. Mendelssohn Wettbewerb Berlijn en het Bach Wettbewerb te Leipzig).