MER- Een Dans/Muziekproductie van ECCE en het Pluto Ensemble

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Uncategorized

Met de dood het leven vieren
In hun nieuwste creatie reiken de choreografen Claire Croizé en Etienne Guilloteau (ECCE) naar de einder. Vijf dansers bewegen op religieuze en profane polyfonie over grote levensthema’s als dood, verdriet en pijn. Vijf zangers van Marnix De Cats Pluto-ensemble brengen deze muziek uit de renaissance opnieuw tot leven. De voorstelling is opgebouwd rond klaagliederen over dood en verdriet van polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw, zoals Ockeghem, de La Rue en Desprez.Toch blijft er ruimte voor lichtheid en vreugde. Want naast het onbekende en het mysterieuze, is sterven net zo goed een triviale en ‘doordeweekse’ gebeurtenis. Vanaf je geboorte zet het sterven zich in als een continue beweging: het leven in vrije val. Net door die dood te erkennen, willen Croizé en Guilloteau dat leven voluit vieren.

De titel Mer- verwijst tegelijk naar de Indo-Europese wortels van mourir (sterven) en naar la mer (zee). De zee als metafoor voor de dood, die het idee van ‘iets voorbij de einder’ met zich meedraagt, een gevoel van grenzeloosheid en mysterie dat eigen is aan de dood.

Uitvoerenden:
ECCE:
Concept & Choreografie: Claire Croizé & Etienne Guilloteau
Dans: Claire Godsmark, Emmi Väisänen, Young Won Song, Mikko Hyvönen, Tarek Halaby

PLUTO Ensemble:
Kristen Witmer, sopraan | Marnix De Cat, altus & artistieke leiding
Tore Denys, tenor | Harry van der Kamp, bas

Vrijdag 29 september, 20.00 uur | Sint-Walburgakerk, Concertgebouw Brugge (B)
Zaterdag 30 september, 20.00 uur | Sint-Walburgakerk, Concertgebouw Brugge (B)
Donderdag 5 oktober, 20.00 uur | CCHA, Hasselt (B)
Zaterdag 7 oktober, 20.00 uur | De Grote Post, Oostende (B)
Zaterdag 21 oktober, 20,.15 uur | Schouwburg Kortrijk & Kunstencentrum BUDA, Kortrijk (B)
Woensdag 25 oktober, 20.00 uur | Predikherenkerk, STUK i.s.m. 30CC, Leuven (B)
Vrijdag 27 oktober, 20.30 uur | Kaaitheater, Bruxelles (B)